3,2 млн. бежанци от Ирак са се върнали в родината

...
 3,2 млн. бежанци от Ирак са се върнали в родината
Коментари Харесай

ООН: 3,2 млн. иракски бежанци са се върнали по домовете си

 3,2 млн. бежанци от Ирак са се върнали в родината си след края на интервенцията против Ислямска страна. Това сочат данните на Организация на обединените нации, представени от ТАСС.
За първи път от 2013 година броят на завърналите се в домовете си иракчани надвишава този на бежанците. В момента отвън Ирак живеят 2,6 млн. бежанци от страната. В последните месеци бежанците стартират да се връщат главно в провинциите Анбар (близо 1,2 млн. души), Найнава и Салах ад-Дин.

Към тези провинции са се оправили 82% от всички, които се завръщат в родината си.

В началото на годината от Организация на обединените нации предизвестиха, че завръщащите се по домовете си са уязвима група.Те се изправят пред редица компликации, в това число и да изградят отначало къщите и инфраструктурата на обитаемоте места.

Ислямска страна стартира огромна агресия на територията на Ирак през лятото на 2014 година, напомня ТАСС. Тогава бeше високомерен Мосул - център на провинция Найнава. Бойците от терористичната организация оповестиха града за столица на своята " страна ".

През 2015 година иракските военни, подкрепени от антитерористичната коалиция с водач Съединени американски щати, обаче започнаха да си връщат територия и по този начин през юли 2017 година Мосул беше лишен от Ислямска страна.
По публикацията работи: Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР